Danila Comastri Montanari

 

 

Publius Aurelius

 

 

Un detectiv in Roma antica

Editura ALL - Traducere din limba italiană de  Radu Gâdei

 

 

 

Cave canem

Soarta nu se schimba, spune toata lumea. Si totusi, cineva hotarase, prin trei crime nemiloase cursul unor vieti deja stabilit de destin

În Roma primului secol dedupă Hristos, senatorul Publius Aurelius Statius dovedeşte omare curiozitate pentru enigme. Plecat pentru câteva zile în vacanță, la un prieten piscicultor, Publius Aurelius ajunge într-o casă aflată în doliu: corpul neînsufleţit al fiului cel mare a fost pescuit din bazinul cu morene. În mijlocul familiei răvăşite şi decepționate, Aurelius presimte crima şi parfumul său de răzbunare.

     
Morituri te salutant

“Cineva il ucisese pe Chelidon, asul luptelor de gladiatori. Si Publius Aurelius stia ca, daca-l gasea pe ucigas, ar fi insemnat sa salveze Imperiul...”

Roma, anul 45 d.Hr. Un eveniment dramatic zguduie jocurile de gladiatori. În cursul unei lupte, steaua arenei, Chelidon, se prăbuşeşte la pământ, victimă a unei morți inexplicabile. Împăratul Claudius, vechiul prieten al lui Publius Aurelius Statius, îl cheamă pe senatorşi îi încredințează misiunea de a cerceta circumstanţele morții gladiatorului.
     
Parce sepulto

Invitat de onoare la nunta Lucillei cu Octavius, senatorul Publius Aurelius descoperă cadavrul miresei într-o cadă cu nămol folosit în cosmetică. La prima vedere, se pare că fetei i se făcuse rău. Totuşi, dacă lucrurile stăteau astfel, ce însemna acel deget al Lucillei îndreptat undeva, în sus, ca pentru a arăta înspre ceva sau cineva?

     
Cui prodest? Roma, iarna anului 46 d. Hr. un asasin nemilos omoară pe rând sclavii din domus a lui Publius Aurelius. Singurele indicii pe care patricianul reuşeşte să le găsească sunt o urmă însângerată şi o piesă de latrunculi, vechiul şah roman. Într-adevăr, prea puţin pentru a descoperi un mobil, a urma o pistă, a găsi un vinovat. Aurelius, însă, nu are de ales: trebuie să joace totul pe o carte şi să-l demaşte pe ucigaş. Chiar şi cu preţul vieţii sale...
     
Spes ultima zeita Roma, anul 46 după Christos. Senatorul Statius este invitat de onoare la un banchet oferit de consulul Paulus Metronius. Printre ceilalţi invitaţi, Publius Aurelius îşi regăseşte doi prieteni din copilărie pe care nu-i mai văzuse de mult timp. Este o ocazie potrivită pentru a-şi aminti împreună întâmplări din trecut, poveşti de dragoste, averi şi prăbuşiri.
     
In corpore sano O nenorocire neaşteptată se abate asupra comunităţii evreieşti din urbe: tânăra Dinah, fiica negustorului Mordechai, îşi pierde viaţa, avortând un fiu ilegitim, fructul dragostei sale cu un goy, un păgân. Lovit în sentimente şi onoare, Mordechai se adresează lui Publius Aurelius, pentru ca individul să fie găsit responsabil şi pedepsit pentru moartea lui Dinah.  

 

 

 

 

 

“

 

“

 

 

Danila Com’astri Montanari : Creatoarea lui Publius Aurelius Statius s-a nascut la Bologna in 1948. Paraseste scoala mai devreme pentru a intra la universitate, isi ia licenta in Pedagogie si in Stiinte Politice, iar apoi, timp de douazeci de ani, a predat si a calatorit in toate cele patru colturi ale lumii. In 1990 a scris primul sau roman, Mors tua, si de atunci s-a dedicat pe deplin prozei, in special unui gen, acela al romanului politist istoric, care ii pemitea sa imbine principalele domenii care o interesau: studiul trecutului (in special civilizatiile antice) si preferinta pentru intrigile mystery.

 

Danila Comastri Montanari

http//:www.diciemme.eu/

 

Spes ultima zeita